tiistai 27. tammikuuta 2015

42+0, yhdes koos, hyvä olla?

No tulihan se tiistai ja 42+0 raskausviikko... yhdessä koossa edelleen.

Tänään aamulla oli aika sairaalalle käynnistykseen. Täällä eivät suostu puhkomaan kalvoja ilman, että laittavat samalla oksitosiinin tippumaan. Kyllä se Hyvinkäällä onnistui pari vuotta sitten. Pikkusenko kyrsi. No sitten edettiin mun seuraavalla toiveella eli ballongilla. Sen laitto ei sattunut pahemmin, tuli vaan paineen tunnetta alavatsalle vähän. Sitten pääsin kotiin.

Tai en mä heti kotiin mennyt. Käytiin Miekkosen kanssa syömässä intialaisessa ja sen jälkeen ajeltiin hetki kaupungilla. Ravintolassa ja autossa tuli muutama ihan jäätävä supistus. Kotiin kun tultiin, se ballonki tykkäs jo tulla pois. Olen siis ehkä kolme senttiä auki. Arvatkaas onko supistanut kipeesti sen jälkeen? No ei ole. Mun vitsistä varmaan tulee totta ja tää syntyy 42+2.

Huomenna takaisin sairaalalle ennen ysiä. Siellä lienee edessä kalvojen puhkaisu ja se pirun myrkky. Toisaalta juuri tuossa googlasin Eksoten synnytyksen käynnistysjuttuja ja siellä luki, että 1,5-2h viimeistään kalvojen puhkaisusta alkais se tipan laitto. Ehkä mä voin siihen vedoten saada ton verran aikaa, että omat supparit alkaisi. Kroppa kuitenkin oli itse kypsytellyt paikkoja viime torstain ja tämän päivän välillä.

Äh. Alkaa olla jo vähän epätoivonen olo. Mun kroppa osaa raskautua silmäniskusta ja hautoa melko ongelmitta, mutta miksi se ei ymmärrä, että synnyttääkin pitäisi. Vai ymmärtäisikö se, jos Suomessa alettaisi seurata vasta oikeasti yliaikasia raskauksia yksilötasolla ja ratkaisut tehtäisi sen mukaan.

Tarkoitan siis sitä, että oikeastihan raskaus on yliaikainen vasta viikon 42 jälkeen. Lasten annetaan syntyä ennen aikaisina ennen viikoa 38, mutta yliaikaisuus on punainen vaate. TIETYSTI aina pitää edetä vauvan ehdoilla ja en tällä tekstillä tarkoita, etteikö yliaikaiskontrolli ole hyvä olla tietyssä kohtaa raskautta. Mutta esimerkiksi nyt oma tilanteeni. Kohdunsuulla on tapahtunut etenevää kypsymistä viime torstaista eteenpäin. Sekä perjantaina että tänään vauva on voinut mahassa hyvin, lapsivettä on riittävästi ja napanuoran virtaukset ovat hyvät. Miksi siis on välttämätöntä käynnistää, kun on merkkejä, että kroppa käynnistelisi itsekin?

Täällä meillä yliaikakontrolli on viikolla 41+3 kuulemma sen vuoksi, että aiemmin viikolle 42+0 asti päästetyistä raskauksista osassa oli näkyvissä jo merkkejä vauvan voinnin heikentymisestä. Toisin sanoen lapsivesi oli alkanut vähentyä ja napavirtauksissa oli heikentymää. Sen vuoksi se siirrettiin aikaisemmaksi. Tämä on hyvä juttu, jotta jokainen syntyy mahdollisimman terveenä. Kuitenkin pitäisi edetä vauvan ja äidin ehdoilla, yksilöllisesti. Ei niin, että tämä on takaraja, koska takaraja.

2 kommenttia:

Janni kirjoitti...

Tsemppiä. Toivottavasti synnytys nyt käynnistyisi eikä tarvitsisi lähteä oksitosiinilla etenemään, koska kerran niin toivot. Kovin herkästi tuntuvat kyllä tuota oksitosiinia antavan.

Laura/Ikimuistoista kirjoitti...

Kiitos näin jälkikäteen. Kohta naputtelen synnytyskertomuksen. Sieltä selviää miten ton oksitosiinin kanssa leikittiin tällä kertaa..