torstai 8. elokuuta 2013

Kasvissosekeittoa

Tuli taas testailtua kasvissosekeittoa hieman erilaisella variaatiolla kuin yleensä... Maistui!! Näyttää tomaattikeitolta sisältämättä ollenkaan tomaattia. Sopisi aika hauskasti illanistujaisiin, jossa tarjolla olisi ruokia, jotka näyttää joltain olematta ja maistumatta siltä... jos tiedätte mitä tarkoitan.

Punainen kasvissosekeitto:

2 isoa bataattia
1 purjo
5 keskikokoista porkkanaa
1 nyrkin kokoinen punajuuri
1 kukkakaali
1 rkl Provencen yrttiseosta
2 rkl kasvisfondueta
1 pkt Perinteistä Koskenlaskijasulatejuustoa
1 tl suolaa
öljyä
vettä

Kuumenna vettä vedenkeittimessä. Kuutioi ja pilko kasvikset. Kuumenna öljy isossa kattilassa (itsellä 5 litraa). Lisää purjo kattilaan, pyörittele hetki. Lisää bataatit ja punajuuri sekä yrttiseos, pyörittele hetki. Lisää vettä ja porkkanat kattilaan ja anna kiehua hetken aikaa. Kun juurekset ovat melkein kypsiä, lisää kukkakaali. Lisää vettä tarvittaessa. Anna porista niin kauan, että kaikki rehut ovat pehmeitä. Soseuta keitto. Pilko juusto pieniksi kuutioiksi. Laita kattila levylle, joka on n. 1-2. Sekoita koko ajan, kunnes näet, että alkaa kiehua. Ota hetkeksi pois levyltä. Sekoita keittoon fondue ja juusto. Laita takaisin levylle ja sekoita juusto joukkoon. Lisää suolaa, jos tarvitsee.

Itselleni kävi klassiset. Laitoin keiton soseutettuna levylle ja jäin odottamaan kiehahtamista... Tuli semmonen tulivuorenpurkausefekti, kun se eka kupla taisteli itsensä pinnalle. Tota voisi hyvin käyttää jonkin perheriidan aloittajana, jos on vaikka jotain hampaankolossa, mutta ei keksi miten sen tuo esille. Laittaa puolison vahtimaan kattilaa siksi aikaa "että pulpahtaa" ja pyytää sekoittelemaan. Kun sitten se eka pulpahdus tulee ja koko hella näyttää teurastamolta, voi hyvin kärähtää ja pistää mäkättäen. Tai sitten ei ;)

Tätä tuli ihan hirveesti - koko kattilallinen. Pakastan osan, sitten varmaan syödään pari päivää ja lopun käytän sitten pohjana sämpylätaikinalle. Keittopäivien jälkeen syödään kanakastiketta ja riisiä. Sitten seuraavana päivänä tästä tulee iltaruuaksi - pastapaistosta! Jee! Ehkä ihan vakiojuttu "tuunata" vanhasta kastikkeesta pastapaistos :D