keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Ruokaa ja rutiinia

Monessa lapsiperheessä rutiinit ovat tärkeitä. Niin myös meillä. Yksi olennaisesti rutiineihin liittyvä asia on ruokailu, sillä yleensä ne rytmittävät päivää. Ruokailuihin ruuanlaittamisineen ja kaupassakäynteineen saisi kulumaan paljon aikaa niin halutessaan, mutta koska haluan tehdä muutakin kuin ruokaan liittyvää, on pitänyt opetella suunnittelemaan.

"Itse, kun tekee, saa sitä mitä tulee"
Thö jauhelihakastike työnalla.

Meidän perheessä minä yleensä teen ruuat ja koska olen päivisin kotona, tapanani on käydä kaupassa lasten kanssa aamupäivällä. Tällöin suurin osa ihmisistä on töissä eli jossain muualla kuin mun kanssa siellä kaupassa (vrt. kauppareissut viiden tienoilla arkisin) ja kauppareissut ovat huomattavasti sujuvampia, kun ei tarvitse väistellä muita joka välissä.

Me käydään kunnolla kaupassa kerran viikossa. Aiemmin kävimme maanantaisin, mutta nykyään tiistaisin tai keskiviikkoisin, koska hyödynnämme näin Eepun kerhossaoloaikaa. Jos käydään tiistaina, keskiviikkona menemme avoimeen päiväkotiin kerhon ajaksi. Jos taas keskiviikkona, voimme käydä tiistaina seurakunnan kerhossa Liun ja Teen kanssa. Tämän suuremman kauppareissun lisäksi teemme yhden pienemmän kauppareissun, jolloin ostamme leikkelettä, leipää, maitoa, kasviksia, ym. tuoretuotteita, jotka nyt ovat sattuneet loppumaan.

Itse haluan tehdä ruuat mahdollisimman pitkälti alusta loppuun ilman eineksiä ja yleisesti ottaen suosin maustamattomia lihoja ja mahdollisuuksien mukaan kotimaisia tuotteita.

Ostan ruuat ennaltalaaditun ruokalistan perusteella. Minulla on kuuden viikon kiertävä ruokalista, jonka aikana yksikään ruoka ei toistu. Toki siellä on samantyylisiä (jauhelihakastike ruskea- ja tomaattipohjaisena, nakki- ja makkarakastike, jne.), mutta alunperin tein listan, koska tuntui, että syömme joka viikko jauhelihakastiketta, kanakastiketta ja kinkkukiusausta. Tuo lista on kuitenkin vain suuntaa-antava, sillä jos listalla on maanantaina makkarakeittoa ja mieleni tekee keskiviikon kanarisottoa, teen kanarisottoa, jne. Listan mukaan ostetaan siis ruoka-aineet, mutta sitä ei noudateta orjallisesti. En ole vielä ihan täysin tyytyväinen tähän listaan, sillä se ei mielestäni vielä tarpeeksi huomioi ruokien uudelleen tuunausta eli sitä, että eilisen ruuasta saa pienellä muuntelulla uuden ruuan tälle päivälle. Pyrin tekemään sen verran paljon ruokaa, että siitä saadaan seuraavan päivän lounas sekä minulle ja lapsille että Miekkoselle.

6 viikon kiertävä lista

1. viikko
Ma: Makaronilaatikko
Ti: Makkarakastike + perunat
Ke: Uunilohi
To: Kanakeitto
Pe: Kaalilaatikko
La: Kinkkupasta
Su: Karjalanpaisti + perunamuussi

2. viikko
Ma: Nakkimuussilaatikko (edellispäivän loput muusit käytetään tähän)
Ti: Uunisei+perunat
Ke: Chili con carne + riisi
To: Linssikeitto
Pe: Kanapasta
La: Tortillat
Su: Palapaisti+perunat

3. viikko
Ma: Tonnikalakastike+spagetti
Ti: Uunimakkara + perunat
Ke: Kanakastike + riisi
To: Jauhelihakeitto
Pe: Broileripastapaistos (tähän käytän loput kanakastikkeet, kun teen superison määrän)
La: Lihasuikalekastike + perunat
Su: Lasagne

4. viikko
Ma: Wokki
Ti: Nakkikastike
Ke: Kanarisotto
To: Kalakeitto
Pe: Jauhelihakastike + spagetti
La: Pitsa
Su: Kanafilepihvit + riisi

5. viikko
Ma: Pekonijuustopasta
Ti: Maksakastike + perunat
Ke: Kalakastike + riisi
To: Makkarakeitto
Pe: Jauhelihakiusaus
La: Sitruunakana + pasta
Su: Lihamureke + perunamuussi

6. viikko
Ma: Lohilaatikko
Ti: Jauhelihakastike + perunat
Ke: Uunikana + riisi
To: Hernekeitto
Pe: Kinkkukiusaus
La: Nachopaistos
Su: Possupihvit + perunat

Jos haluaa itselle laatia tällaisen listan, kannattanee aloittaa listaamalla kaikki ne ruuat, joita osaa tehdä. Tämän jälkeen sijoittelee ruuat listalle niin, että maanantaisin pastaa tai laatikkoruokaa, tiistaina perunaa ja kastiketta, keskiviikkona riisiä ja kastiketta, torstaina keittoa, perjantaina laatikkoruokaa tai pastaa (jos maantaina pastaa niin perjantaina laatikkoruokaa), viikonloppuna spesiaalimpia ja mahdollisesti isotöisempiä. Suunnittelemalla voi vaikuttaa ruokakustannuksiin, kun voi tietyille päiville tai viikoille valita edullisempia ruokia esimerkiksi uunipuuroa ja makaronilaatikkoa. Itse pyrin ottamaan listassa huomioon myös satokausia ja muokkailen listaa hieman sen mukaan. Tällä tavoin voi ostaa kasviksia niiden sesonkiaikaan ja säästää pitkän pennin. Ja on tästä järjestelystä sekin hyöty, että jääkaapissa tavara kiertää ja hyllyjä on helppo pyyhkästä säännöllisesti, kun se tyhjenee ennen kauppareissua :)


2 kommenttia:

Annivanni kirjoitti...

Kiitos pelastavasta postauksesta! Meillä kuopus 1kk ja taas on harjoittelemista arkiruokalistan kanssa.. Töissä ollessa piti keksiä vaan päivälliset. Tuntuu että meillä syödään aina samoja ruokia ja kaikenlisäks ruoanlaitto ei oo mulle mikään nautinto vaan pakkopullaa.. Siksi olen huono kokeilemaan uusia ruokia. 3-v esikoinen sentään käy kolmena päivänä viikossa päiväkodissa niin saa siellä vaihtelevaa ruokaa. Tämä 6 viikon lista tulee meillä ehdottomasti käyttöön!

Laura/Ikimuistoista kirjoitti...

Kiva, että oli hyödyksi lista! :)

Mulla seuraava pähkinä purtavaksi lienee sitten, kun tuo kuopus alkaa syömään samoja ruokia meidän kanssa. En haluaisi koko aikaa käyttää valmissoseita, mutta en myöskään innostu ajatuksesta valmistaa kaksia erilaisia ruokia.