Mulla on koulussa tuotantotalous sivuaineena ja sen myötä olen päässyt tutustumaan asioiden internettiin eli Internet of Things:iin (IoT). Uusimmassa Tekniikan Maailmassa (tulee miehelle, en todellakaan muuten varmaan olisi artsua bongannut) oli juttu aiheesta ja aloin päässäni pyörittelemään miten tuo asioiden internet automatiikan ohella voisi näkyä perheen arjessa. Tuossahan siis ideana on se, että laitteet keskustelevat keskenään verkon välityksellä.
Ajatellaan vaikkapa lapsiperheen päivää, jossa molemmat vanhemmat ovat työelämässä. Aamulla perhe herää vastakeitetyn kahvin tuoksuun, kun herätyskello on ilmoittanut kahvinkeittimelle milloin kahvin on parasta olla valmista. Kahvinkeitin jauhaa itse kahvin ja ottaa veden itseensä kytketystä vesijohdosta. Samaan tyyliin myös liesi on keittänyt puuron valmiiksi, kun aineet on laitettu valmiiksi kattilaan illalla (luultavasti tässäkin tullaan joskus siihen, että hellaan on integroitu vesi ja kaapista joku mekaaninen koura osaa ottaa riisiä tai pastaa valinnan mukaan). Vaatteiden valinta onnistuu kätevästi näppäilemällä näytölle sopivat vaatteet ja ne pyörähtävät vaatehuoneesta nenän eteen, rypyttöminä - totta kai. Tämä laite ilmoittaa myös tarvittaessa pesukoneelle esimerkiksi, että isän kaikki kalsarit on loppu, tarvitaan puhtaita asap. Tämä kaikki helpottaa huomattavasti aamua, kun ei tarvitse hoitaa näitä lasten pesemisen ja pukemisen ohella. Iltaruoka laitetaan valmiiksi uuniin odottamaan. Uuni asetetaan jääkaappitoiminnolle, joka pitää ruuan viileänä ennen valmistusta.
Töihin ja hoitoon lähdettäessä auto on juuri sopivan lämmin ja ikkuna-automatiikka on sulattanut ikkunat. Perhe pääsee suoraan lähtemään. Autossa soiva musiikki määräytyy sen henkilön mieltymysten mukaan, jonka avaimet on kiinni autossa. Työpäivän aikana kotona imuri hoitaa pölyt pois lattioilta, jonka jälkeen tahradetektori käy lattiapinnat läpi viihtyen jokseenkin pitkään keittiön pöydän alla. Samaan aikaan pesukone on napannut pyykkikorista likaiset tummat vaatteet ja pyörittää niitä (älyvaateteknologia). Pesun jälkeen ne kuivatetaan ja sen jälkeen siirtyvät kaappiin laitettavaksi. (Tähänkin tulee varmaan joskus joku robotiikka avuksi. Ei enää viikkausta.) Kun työpäivä lähenee loppuaan, uuni saa tiedon laittaa ruoka paistumaan. Kun lapset haetaan päiväkodista, auto tunnistaa lasten äänensävyistä mielialat ja laittaa ärtyneimmän mielimusiikkia soimaan ajatuksena vähentää riitaisaa tunnelmaa. Ruuhkassa auto onnistuu taikomaan myös välipalaksi rusinoita, joilla pieni ruuan viivästymisestä mahdollisesti aiheutuva kiukku saadaan kadotettua.
Kotiin tultaessa perhe pääsee suoraan syömään, jonka jälkeen kaupasta tuodaan kotiovelle kodin säilytysjärjestelmien tekemä ostostilaus, joka perustuu puuttuvien aineiden lisäksi perheen ennakkoon tekemään ruokalistaan. Jääkaappi hälyyttää myös tarvittaessa, jos meinataan ensin ottaa käyttöön tuoreempi tuote. Hävikin minimointia ;) Lapset lähtevät kavereiden luokse leikkimään. Kun iltatoimet alkavat lähestyä esimerkiksi saunan merkeissä, sauna lähettää lapsille tiedon, jotta he osaavat lähteä kotiin. Samalla saunan viesti saa aikaan sen, että lasten kännykästä lähtee paikkatieto vanhempien kännykkään. Tällä tavoin vanhemmat tietävät minkä verran aikaa lapsilta kestää tulla kotiin.
Illalla televisiojärjestelmät tallentavat halutut ohjelmat, joita perhe voi katsoa kun itselle sopii. Valaistus säätyy luonnonvalon mukaan, jolla maksimoidaan energiansäästö. Energiansäästöä parantamassa on myös lämmitysjärjestelmä, joka vähentää lämmitystä siksi aikaa, kun perhe on poissa. Puulämmitteiset lämmitysratkaisut on edelleen olemassa ja niihin ohjelmoidaan puunsyöttö tietyn ajan välein, jotta lämpö saadaan pidettyä optimina. Ohjelmointi tapahtuu kodin huoneiden lämpötila-antureiden välittämän datan perusteella. Samoin puulämmitteisen saunan voi ajastaa, tulipesään tulee sopiva lataus puita ja sytykettä automatiikan avulla ja sauna on lämmin vaikkapa hiihtoreissulta kotiin palatessa. Kännykkä ilmoittaa kiukaalle, kun hiihtolenkki on lähellä loppua. Toki sähkölämmitys ja muut lämmitysmuodot ovat samaan tyyliin pitkälle automatisoituja ja keskenään keskustelevia.
Illalla saunaan mentäessä suihku tunnistaa jokaisen käyttäjän ja muuttaa asetukset käyttäjän mukaan. Toiselle lämpöisempi vesi kuin toiselle ja kolmannelle kovempi virtaus. Iltapalapiirakka valmistuu juuri sopivasti saunasta poistullessa. Piiras on jätetty hellan päälle ja kun saunasta annetaan merkki, piiras siirtyy automatiikan avulla uuniin. Merkki tulee suoraan koneilta uunille perustuen pitkän jakson saunakäyttäytymisen tarkkailuun, jolloin laitteet esimerkikis ymmärtävät perheen käyvän yleensä pari kertaa saunassa ja kolme kertaa suihkussa. Kun ensimmäinen saunaosio on päättynyt, uuni saa merkin paistella piirakkaa. Toki merkki voidaan antaa myös manuaalisesti.
Nukkumaan mentäessä huone on raikas ja viileä, sillä ilmastointilaite on sähköhammasharjalta saanut tiedon, että kohta porukka suuntaa unille. Ennen nukkumaankäyntiä perhe säätää herätykset kuntoon. Jos unohtavat, herätys on kuukauden keskiarvon mukaisesti, jotta mahdollisilta myöhästymisiltä vältytään. Tämä ei onneksi päde viikonloppuisin.
Tällasta. Ihan kaikkea en huomioinut, sillä se olisi loputon homma, mutta tämmöstä pientä ajatusleikkiä :D (Jätin huomiotta myös mahdolliset häiriötilanteet verkossa. Siitä saisi ihan oman tarinansa...)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti