lauantai 1. marraskuuta 2014

Pienestä ikäerosta ja 3,5v:n ja 1,5v:n yhteisleikeistä

Käydessäni Liun kanssa neuvolassa tällä viikolla, neuvolantäti oli jotenkin osaanottavan oloinen, kun kuuli lasten tulevan näin lyhyillä ikäeroilla. (Minusta tämä about parin vuoden ikäero on tyypillistä eikä mitenkään erikoista). Totesin siihen, että olen asennoitunut nämä muutamat alkuvuodet tsemppailemaan isomman työmäärän kanssa. Oletan työmäärää kasvattavan näin alkuun ainakin, että vaipallisia tulee olemaan kaksi samaan aikaan (toista tulee samalla kannustaa potalle eikä vaan vaipattaa, koska se on helppoa), kaksi nukkuu luultavasti eri aikaan päikkäreitä, puolen vuoden ikää lähestyessä tuleva vauva tulee syömään soseita ja niiden tekemiseen menee jonkin verran tehoja ja sitten tietysti ihan se fakta, että pikkulapsi-iässä lapsi tarvitsee vanhempien syliä enemmän kuin sitten myöhemmin. Toki mä toivon, että myöhemminkin se äidin syli kelpaa edes hetken aikaa, vaikka kirjan lukemisen verran :)

Terkka sitten jatkoi, että vanhempien lasten ollessa 3- ja 5-vuotiaita, alkaa ne yhteisleikitkin sujumaan. Kuulemma siinä iässä kolmevuotias leikkii viisivuotiaan kanssa tämän viisivuotiaan ohjatessa leikkiä. Mua tämä vähän kummastutti, sillä kyllä meillä tytöt leikkii yhdessä nytkin. Tietysti ei varmaan vielä yhtä jouhevasti kuin terkan mainitsemassa iässä, mutta kuitenkin. Harva se päivä lastenhuoneessa on menossa lääkärileikki (vuorottelevat lääkärin ja potilaan roolissa) tai sitten he tekevät yhdessä ruokaa tai kokoavat nuppipalapeliä tai lukevat kirjaa tai leikkivät autoilla, tai tai tai... leikkejä on monia. Leikit sujuvat, vaikkei Liu suomea vielä puhukaan. Toki tuo pikkusisko välillä häiritsee isosiskon mielestä, jos isosiskolla on juuri jokin oma juttu kesken. Ja pikkusisko raivostuu isosiskolle välillä, jos hänellä on vaikka kirjan selailu kesken ja sisko tulee siihen sivuja kääntelemään. Minusta tuntuu, että tällaista se tulee olemaan myöhemminkin eikä liity vain tähän ikään. Luultavasti vielä pahenee, kunhan nuo likat tuosta kasvaa.

Missä vaiheessa teillä on lapset alkaneet leikkimään keskenään?

2 kommenttia:

Janni/ Keltaisen talon tarina kirjoitti...

Musta on jotenkin hassua, miten moni automaattisesti olettaa että se pieni ikäero on joku ongelma. Tai siis, totta kai se asettaa silloin tällöin omat haasteensakin, mutta kyllä siitä pienestä ikäerosta ainakin mun näkökulmasta on myös paljon hyötyä. Tytöillä kanssa siis ikäeroa sellaiset 1v3kk (muutamaa päivää vajaat). Nyt tämä tuleva vauva sitten on hieman isommalla ikäerolla, eli keskimmäisen ja hänen välillä tulee olemaan noin 2,5v. Mutta vaikka ikäeroa onkin enemmän, uskon että tähänkin liittyy sitten ne omat haasteensa joihin on vain asennoiduttava ja joista on koitettava vain selvitä. :)

Meilläkin tytöt leikkii tosi mukavasti keskenään jo nyt. Isompi ohjailee leikkiä enemmän ja pienempi ei aina ole mukana hänen ajatuksissaan, mutta jonkinlaista tarinaa ja juonta heidän leikeistäänkin jo löytyy ja sitä on kiva seurailla :)

Laura/Ikimuistoista kirjoitti...

Mä koen, että tuo about 2v on oikein hyvä ikäero. Itselläni ja siskolla on 4,5v ikäeroa eikä me oikein koskaan leikitty arkisin yhdessä. Toki joskus jotain, mutta meillä oli omat kaveripiirit. Sitten taas mun velipuolet, joilla on 2v ikäeroa, leikkivät samoissa kaveriporukoissa lapsuudessaan.

Toki siihen myöhempään yhdessäleikkimiseen voi vaikuttaa myös ympäristö, jossa kasvaa. Me asuttiin esimerkiksi lähiössä, jossa oli paljon lapsiperheitä. Ehkä jossain maaseudulla, jossa ei ole muita lapsia, sisarukset leikkivät keskenään oli ikäero iso tai pieni. Meillä täällä "meidän maalla" on siinä mielessä kiva tilanne, että samanikäisiä lapsia on useampia.