tiistai 11. tammikuuta 2011

Toskaa, kinkkua ja hieman tekniikkaa

 Meillä oli kavereita käymässä sunnuntaina ja innostuin sitten leipomaan pari piirasta. Suolainen oli alunperinkin ajatuksissa, mutta koska kaapista löytyi myös joululta jääneet mantelilastut, ajattelin hyödyntää ne. Samalla tuli testattua toskakakkukin. En ollut semmoista nimittäin aiemmin tehnytkään.


 Kinkkupiiraan tein ihan perinteisellä reseptillä.

Pohja:
100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl vettä
(halutessaan voi laittaa myös ripauksen suolaa ja pikkuisen juustoraastetta)

Täyte:
 350g savukinkkua (itse ostan palana ja kuutioin)
1 punainen paprika
150 g juustoraastetta
2 dl kuohukermaa
3 kananmunaa
1-2 tl mustapippuria
(halutessaan persiljaa ja yksi pieni sipuli pilkottuna)

Nypi jauhot ja rasva murumaiseksi, lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Älä suotta vaivaa taikinaa sen kummemmin. Painele taikina piirasvuokaan tasaisesti reunoja unohtamatta. Reunoille voi laittaa oikein kunnolla ylös asti sitä taikinaa. Kuten kuvasta näkyy, itselläni nuo reunat jäivät hieman vajaiksi taikinan osalta. Paista uunissa pelkkää pohjaa n. 15 min 200 astetta.

Tee pohjan paistumisen aikana täyte. Kuutioi kinkku ja paprika (sekä sipuli). Lisää kuutioiden sekaan kuohukerma, kananmunat, juustoraaste sekä mausteet.

Kun pohja on esipaistettu, kaada täyte vuokaan. Laita piiras takaisin uuniin n. 20 min ajaksi. Piiras on valmis, kun pinta on kauniin ruskea.


 Toskakakun tein myös piirasvuokaan ja se oli juuri sopivan kokoinen. Ohje on suoraan loistavasta ruokakirjasta nimeltä Kotiruoka (Isotalo & Kuittinen, Otava 2007)

Pohja:
2 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
75g voita/margariinia
1 dl maitoa
1 tl vanilija- tai vaniliinisokeria
1 ½ tl leivinjauhetta
2 ½ dl vehnäjauhoja

Kuorrutus:
100g mantelilastuja / rouhittuja manteleita
2/3 dl sokeria
50g voita / margariinia
1 rkl vehnäjauhoja
2 rkl maitoa tai kermaa

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää sulatettu rasva. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos taikinaan siivilän läpi vuorotellen maidon kanssa. Kaada taikina voideltuun, jauhotettuun vuokaan ja paista 25-30 min 175 asteen lämmössä puolikypsäksi.

Kiehauta kuorrutusaineet kattilassa koko ajan sekoittaen. Levitä kuorrutus puolikypsän kakun päälle. Paista edelleen uunin keskitasossa 200 asteen lämmössä noin 15 minuuttia, kunnes kuoruutus on saanut väriä ja kakku on täysin kypsä. Irrota kakku vuoasta vähän jäähtyneenä.



Ja vähän tekniikkaa. Otin tänään käyttööni Nokian N8 puhelimen. Aiemmin käytössäni oli Samsungin Galaxy S, joka oli kyllä käyttöjärjestelmältään huomattavasti nokialaista parempi. Nokialaisen kamera on kuitenkin huippuluokkaa (8 MPix) ja sillä tuntuu saavan kivoja kuvia. Otan paljon kännykällä kuvia, joten niitä tulee näkymään paljon myös täällä.

Mies lähti töihin yöksi ja en taas varmaan osaa nukkua. Taas kello näyttää puolta yötä ja minä kukun valveilla. Pitäisi tiskatakin vielä, niin ei ole aamulla tarvista kolistella.

Voisi myös katsoa kattilakaappiin, josko siellä olisi jotain paistinpannuja, tms. joita ei tule käytettyä, niin voisi viedä huomenna kirpparille. Pöytävarausta olisi vielä parisen päivää. Jospa kirpparijuttuja ehtisi katsoa aamulla.

Minulla on kova aikomus herätä huomenna ihmisten aikaan. Jotenkin sitä on alkanut valvoa taas pikkutunneille ja sitten herää vasta puolilta päivin. Koko päivä menee vähän harakoille. Aamupäivällä ehtisi vaikka mitä.

Aamulla teen aamupalaksi taas riisipuuroa. Luumukiisselin keitin äsken. Noiden kahden yhdistelmä on ihanan lempeä aamupala.

Ei kommentteja: