torstai 26. maaliskuuta 2015

Rakas, mahastani on tullut muffinssi!

Kyllä, aiheena on tänään raskaudenjälkeisen vartalon pohdinta.

Ei ole varmasti kenellekään uusi juttu, että raskaus ja synnytys on naisen keholle suuri koettelemus. Kehossa nestemäärät kasvaa, hormonitasapainot vaihtelee, painopiste muuttuu, painoa kertyy, lantioalue löystyy joka tavalla ja hormonitoiminta saattaa kerryttää myös rasvaa varsinkin lantioon ja reisiin. Olen lukenut, että lantioon ja reisiin raskauden aikana kertyvä rasva olisi niin sanotusti imetystä varten eli imetys näitä sitten kuluttaa ja nämä rasvat kertyvät jos ovat kertyäkseen söi äiti kuinka normaalisti tahansa. Pahoittelen, että en pysty tähän lähdettä laittamaan, sillä muistini mukaan luin tästä lehdestä enkä googlaamalla löytänyt fiksua artikkelia aiheesta. Keskustelupalsta avauksia sitäkin enemmän.

Itselleni on tullut kaikissa raskauksissa sellaiset noin 20kg. Olen ilman raskautta ns. normaalipainoinen, joten tuo määrä on pikkaisen liikaa mitä ns. suositukset normaalipainoisen odottajan painon kasvusta ovat (10-16kg). Kuulun siihen porukkaan naisia, joilla raskauden aikana kiloja kertyy, vaikka periaatteessa elää kuten ennen raskautta. Loppuraskaudessa tosin tulee ylimääräinen välipala otettua, koska nälkä tulee, mutta ei se välipalakaan yleensä ole mikään herkku vaan leipä, tms. Suurin muuttuja (ja sekin loppuraskaudessa) on se, että liikunta jää todella vähälle, koska liitoskivut ovat seuraavana (ja jopa samana) päivänä hurjat.

Kuten täällä blogissanikin olen tainnut mainita, minulla imetys vie painoa alaspäin. Toki siinä on lisänä vielä kasvanut liikunnan määrä, kun sitä pystyy taas tekemään liitoskivuitta. Joillakin paino junnaa aina siihen saakka, kun imetys loppuu ja olen kyllä itsellänikin huomannut sen, että sen parin kuukauden, jonka olen raskauksien ja imetyksien välissä ollut imettämättä, paino ottaa ekstra spurtin alaspäin. En kuitenkaan koe, että haluaisin lopettaa imetyksen ennen lapsen vuoden ikää sen vuoksi, että painoni ei palaudu pikaisesti entiseen.

Nyt, kun lapsilukumme tuntuu ainakin tällä hetkellä olevan se meille parhain, odotan innolla, että kroppani on entisellään ja saan ostella vaatteita tietäen, että kroppani ei muutu radikaalisti lähiaikoina. Lisäksi on mieltäylentävää, että se työ, jonka kroppansa eteen näkee, ei rapistu seuraavan vuoden aikana. Raskauksien välillä on tärkeää palautua, mutta itse pyrin aikaisempien välillä lähinnä vahvistamaan lantionalueen lihaksistoa ja keskivartaloa sen verran, että seuraava raskaus ei saa kroppaani täysin vinksalleen. Nyt voin oikeasti nähdä reilun vuoden päästä, että millaisen kropan kolme raskautta imetyksineen sai aikaan ja yhä edelleen jatkaa sen vahvistamista.

Raskaudet ottivat kropastani paljon, mutta antoivat itselleni armollisimman tavan tarkastella peilikuvaani. En tarkoita tällä, että tykkäisin maharöllykästä enkä haluaisi tehdä sille mitään vaan lähinnä sitä, että ymmärrän muutoksen kohti vahvaa kroppaa vievän aikaa. Lihakset ovat olleet hurjan rasituksen alla eikä siitä ihan hetkessä palaudu. Kropalla meni raskaudessa 9kk muokkautua ja saman verran aikaa olen aiemmin antanut aikaa muokkautua takaisin. Tälläkin kertaa annan ensin rauhassa 9kk ajan elimistön palautua.

Lähde

Otsikossa viittaan mahastani tulleen muffinssin. Se liittyy siihen, kun ensimmäisen kerran vedin vanhat housut jalkaan kuukausi takaperin. Housut menivät kiinni hyvin, mutta housunkauluksen ylle melkosen tasaisesti tuli sellainen muffinssityylinen reunus. Voin siis sanoa mahtuneeni vanhoihin housuihini 1kk synnytyksestä, mutta ei se näky kaunis ollut. Arvon kanssasisaret, älkää menkö siihen lankaan, että napin mennessä kiinni, vaate näyttää automaattisesti hyvältä ja se on sen hetken oikea koko. Kun laitoin kokoa suuremmat housut jalkaan, ne näyttivät paremmilta. Kannattaa kokeilla ;) Menee mun vanhat trikoopaidatkin päälle, mutta ei nekään oo kivannäkösiä, kun korostaa muffinssia. Näin ollen menen kokoa suuremmilla housuilla ja löysähköillä paidoilla siihen asti, että muffinssi on kadotettu ;) Mulla on yhdet after birth -housut, jotka on stretchiä ja korkea vyötäröiset. Menevät hyvin päälle, mutta mahasta vähän naftit, kun saan niitä usein nostella. Housut voivat siis näköjään valua muustakin syystä kuin siitä, että ne on isot. Muffinssi katoaa suurella todennäköisyydellä, kun saan nuo löystyneet vatsalihakset palauteltua, koska sinällään rasvaa tuossa mahassa tuntuu olevan sen verran kuin ennen raskauksiakin. Lihaskuntoa ja sen ylläpitoa ei turhaan korosteta!

Mikä sitten on tavoitteeni tässä raskauden jälkeisessä liikunnan aloittaimisessa. Miekkonen multa kysyi raskauden jälkeen, että tuleeko minusta nyt sellanen hikijumpissa viihtyjä, jota ei paljoa kotona näy. Totesin, että ei tule, koska mun kropan muokkaus ei ole sitä mitä hän luuli (painon pudotus). Mun tavoitteeni on vahvistaa keskivartalon ja lantion lihaksisto kuntoon ja saada yleisesti jäntevämpi kroppa. Varsinkin lantionalueen lihaksisto on jumppailtava kuntoon, ettei tarvitse sitten ottaa tenoja käyttöön reilusti ennen eläkeikää. Pyrin jumppailussa käyttämään vastuksena omaa painoani ja varmasti pääsääntöisesti jumppailen täällä kotioloissa. Tuo "röllykkä" sitä paitsi pitkälti johtuu löystyneistä vatsalihaksista ja hetken joutuu odottelemaan vielä, että vatsalihakset ovat palautuneet lähemmäs toisiaan, jotta voi tehdä suoria lihaksia tai lankkua, joka on mielestäni oivallisin röllykän kadottaja :) Sillä aikaa voi vahvistaa vinoja lihaksia ja lantiopohjanlihaksia. Mihinkään ruokavaliohömpötykseen en lähde mukaan. Tykkään syödä normaalia kotiruokaa ja herkutellakin silloin tällöin. Tiedän voivani pitää tuollaisen elämäntyylin ruuan suhteen hautaan saakka, joten miksi suotta sitä muuttamaan ;)

Kävin tällä viikolla jälkitarkastuksessa ja kaikki on tosi hyvin. Sain luvan liikkua. Hyppyjä ja iskevää liikuntaa pitäisi välttää puolisen vuotta eli esimerkiksi juoksua vasta loppukesällä. Aion tätä nyt noudattaa, jottei tule mitään laskeumia ja lantiopohjanlihaksisto saa rauhassa palautua. Tässä lähiaikoina meinasin kirjoitella mun raskauden jälkeisestä liikunnasta ja mitä haasteita kolme pientä lasta tähän liikuntaharrastukseen tuo.

Sitten loppuun yksi linkki, joka ei täysin liity enää raskauden jälkeiseen elämään, mutta on hyödyllinen jokaiselle raskaana olevalle.
Minusta Helsingin Yksityinen äitiys- ja isyysneuvola kirjoittaa raskauden ajan painon noususta hyvin!

2 kommenttia:

Emilia kirjoitti...

Täällä yksi samanlainen, raskaudessa kilot vaan kertyy vaikka mitä tekisi! No, kyllä ne viime kerrallakin pois lähti vaikka jonkin aikaa siihen menikin..

Laura/Ikimuistoista kirjoitti...

Onneksi sen on nyt ymmärtänyt, että ne siitä ajallaan lähtevät, niin ei turhia stressaile :)